Παναγιώτης Καραμήτρος και Δήμητρα Τζιάρου : Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών


Χτυπάει το τηλέφωνο στο φυτώριο. Στην άλλη γραμμή είναι η ευγενική φωνή της Δήμητρας. Ζητάει να μας δει. Θέλει να έρθει με τον σύντροφο της, για να μιλήσουμε για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Έχουν στην διάθεση τους χωράφια, τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν, όμως χρειάζονται πληροφορίες ώστε να αποφασίσουν, εάν μπορούν ή όχι να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια. 

Φτάνει ο καιρός και γίνεται η συνάντηση στο γραφείο μας. Γνωρίζουμε δύο νέα παιδιά, αποφασισμένα, ευγενικά, τα οποία θέλουν από εμάς πληροφορίες και βοήθεια για να ξεκινήσουν. 

Το ραντεβού κρατάει αρκετή ώρα και η συζήτηση επεκτείνεται σε οικονομικά θέματα και σε διαδικασίες οργάνωσης, μεταποίησης του προϊόντος καθώς και σε χρονοδιαγράμματα εξαγωγών. Η συζήτηση καταλήγει σε συνεργασία. Εμείς θα ετοιμάσουμε τα βιολογικά μας φυτά, αυτοί θα πιστοποιήσουν ως βιολογικά τα κτήματα τους και παράλληλα θα "τρέξουμε" θέματα που αφορούν την οργάνωση μιας μικρής αγροτικής επιχείρησης. 




Η δημιουργία της Keletron - Hellenic Organic herbs 

Σε σύντομο διάστημα αποφασίστηκε η επιχείρηση τους να ονομαστεί Keletron, που είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Καστοριάς. Με αυτό τον τρόπο ο Παναγιώτης και η Μαρία θέλανε να τιμήσουν την πόλη που ζουν, κάνοντας και μια αναφορά στο θυμικό των απανταχού Καστοριανών.

Ο Παναγιώτης στην βιολογική φυτεία Τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica).


Τα πρώτα φυτέματα 

Πριν από ένα χρόνο αρχές Δεκεμβρίου (2018) ξεκινάει η διαδικασία της μεταφύτευσης. Φυσικά πριν από αυτό προηγήθηκε, αναλυτική ενημέρωση για το τι και το πως πρέπει να γίνει, από τους γεωπόνους του φυτωρίου.  

Η διαδικασία προχώρησε πολύ καλά, όπως και τα πρώτα φυτά Τσάι του Ολύμπου που μεταφυτεύσανε στο χωράφι τους. 

Η Δήμητρα εκτός από τις εργασίες στο κτήμα, συντονίζει και τα θέματα εμπορίας της επιχείρησης.  

Τα επόμενα στάδια

Όπως τους είχαμε ενημερώσει και από την πρώτη συνάντηση, εκτός από την φυτεία θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν στην οργάνωση της μεταποίησης, καθώς και στο branding. 

Με μεγάλη χαρά βλέπαμε αυτούς τους συνεργάτες να "τρέχουν" κυριολεκτικά τις διαδικασίες. Δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουν και το σημαντικότερο πιστέψανε εξ' αρχής ότι αυτό που παράγουν είναι κάτι σπουδαίο και ότι η βιολογική γεωργία είναι μονόδρομος, τόσο για την εξαγωγή του προϊόντος τους, όσο και για την προστασία της περιοχής τους. 

Σήμερα

Σε χρονικό διάστημα ενός έτους... έχουν φυτέψει τα πρώτα τους στρέμματα με βιολογικά αρωματικά φυτά. Συγκεκριμένα καλλιεργούν, Τσάι του Ολύμπου, Θυμάρι, Ρίγανη. Έχουν οργανώσει τα πρώτα στάδια του branding και έχουν πειραματιστεί με συσκευασίες (ψάχνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή). 

Έχουν πουλήσει την πρώτη παραγωγή τους (να ήταν και άλλη ... μας είπαν πρόσφατα). βλέπουν εκθέσεις στο εξωτερικό. Δοκιμάζουν ...πράγματα που θα μας δείξουν σε λίγους μήνες... τρέχουν, με χαμόγελο και αισιοδοξία. Δύο νέοι άνθρωποι που εργάζονται σε άλλες δουλειές και ότι κάνουν το κάνουν με το υστέρημα τους. Τι να πρωτο-θαυμάσεις σε αυτούς. Για εμάς είναι ότι καλύτερο έχουμε στην περιοχή της Καστοριάς και πιστεύουμε, ότι σε μια εποχή κατήφειας και μιζέριας, είναι παράδειγμα προς μίμηση...

Καστοριανοί όπου γης... μήπως πρέπει να γνωρίσετε τον Παναγιώτη και την Μαρία. Γνωρίζοντας τους θα δείτε μια άλλη Ελλάδα. Αυτή που πιστεύει, αγωνίζεται και προοδεύει... 

Επικοινωνήστε μαζί τους:
Keletron - Hellenic Organic herbs 
Παναγιώτης Καραμήτρος - Δήμητρα Τζιάρου
Πολυκάρπη - Καστοριάς
6980 153 929
Πιστοποίηση Βιολογικών προϊόντων - ΔΗΩ
www.keletron.gr (υπό κατασκευή)
info@keletron.gr