Έρευνα για τον Κρίταμο - καλλιέργεια, μεταποίηση, αγορά


Κείμενο: Κτήμα Βίωμα 

Κρίταμος 

Αρχαιοελληνική ονομασία: Κρίθμον 

Επιστημονική ονομασία: Crithmum maritimum - L.

Οικογένεια: Apiaceae ή Umbelliferae

Άλλες ονομασίες: Sea Fennel ή Rock Samphire (Αγγλικά) ,Fenouil marin ή Samphire rock (Γαλλικά), Hinojo marino (Ισπανικά), Meerfenchel ή Seefenchel (Γερμανικά), finocchio marino (Ιταλικά).

Ενδιαιτήματα: Αναπτύσσεται άγρια ​​σε θαλάσσιους βράχους, προβλήτες, κυματοθραύστες και αμμώδεις παραλίες κατά μήκος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας, της Νότιας και Νοτιοδυτικής Αγγλίας, της Ουαλίας και της Νότιας Ιρλανδίας.
Στην Ελλάδα βρίσκεται στις βραχώδεις ακτές του Πηλίου, της Χαλκιδικής, του Σαρωνικού, της Πελοποννήσου, της Κρήτης κ.α.  

Φυτό Κρίταμου σε παράκτια περιοχή της Πελοποννήσου. Φωτογραφία, Τάκης Λεοντίδης

Έδαφος: Αναπτύσσεται σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα (αμμώδη - πετρώδη) ελαφριά εδάφη, ουδέτερου PH (μπορεί να αναπτυχθεί και σε αλατούχα εδάφη).

Φυτά Κρίταμου στο στάδιο της ανθοφορίας. 

Φυσιολογία φυτού: Πολυετές φυτό. Τα άνθη δημιουργούν σκιάδια, είναι λευκού ή ελαφρός πράσινου χρώματος και γονιμοποιούνται με την βοήθεια των εντόμων. 
Τα φύλλα είναι σαρκώδη, λεία σκούρου πράσινου χρώματος, μήκους 2-6 εκ. και πλάτους 0.6 εκ.

Η μορφολογία των ανθέων και των βλαστών του Κρίταμου.

Θρεπτική αξία: Σύμφωνα με τον Wolfgang Franke ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βόννης, 100 γρ. φύλλων Κρίταμου , καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού / ημέρα, σε ποσότητα βιταμίνης C (75 mg VC ανά άτομο). Η έρευνα στράφηκε στον Κρίταμο γιατί παρατήρησε ότι οι ναυτικοί και οι αλιείς το κατανάλωναν για να προστατευτούν από το Σκορβούτο.

Καλλιέργεια: Μετά από την απαιτούμενη μελέτη καταλληλότητας, των εδαφοκλιματικών συνθηκών μιας υποψήφιας περιοχής και τις κατάλληλες βελτιώσεις (εάν υπάρχει ανάγκη), πραγματοποιείται η μεταφύτευση των σποροφύτων. Πυκνότητα: 4.000 - 5.000 φυτά / στρ. Αποστάσεις φύτευσης: 70 - 80 εκ. γραμμή από γραμμή και 25 - 30 εκ. πάνω στην γραμμή καλλιέργειας. 
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας του Κρίταμου σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Το φυτώριο μας πολλαπλασιάζει βιολογικά φυτά Κρίταμου τα οποία και προμηθεύει σε παραγωγούς όλης της Ελλάδας. 

Βιολογικό σπορόφυτο Κρίταμου στο φυτώριο μας.

Καλλιέργεια Κρίταμου σε συνεργαζόμενο αγρόκτημα, στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Βιολογική καλλιέργεια Κρίταμου στην Σύρο.

Συγκομιδή - στρεμματική απόδοση: Τα αυτοφυή φυτά συγκομίζονται τον Μάιο - Ιούνιο ενώ τα καλλιεργούμενα 2 - 3 φορές/έτος. Η συγκομιδή γίνεται πριν τον σχηματισμό ανθικών στελεχών. 
Από ένα στρέμμα συγκομίζονται 1.000 - 1.300 κιλά νωπός Κρίταμος. 

Χρήσεις: Καλλυντικά (κρέμες προσώπου - λαιμού). Το αιθέριο έλαιο έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα. 

Γευστικά χαρακτηριστικά: Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, με μερικές νότες σέλινου, ακολουθούμενες από τις νότες του κοινού μάραθου και της φλούδας των πράσινων εσπεριδοειδών ως επίγευση.

Κρίταμος τουρσί. 

Χρήσεις στην γαστρονομία: Ο Κρίταμος έχει γαστρονομικές χρήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 
  • Τουρσί: Οι βλαστοί ξεπλένονται με αλάτι για να φύγει η πικράδα και στην συνέχεια βράζονται ελαφρά και τοποθετούνται σε δοχείο με ξύδι και διάφορα μυρωδικά. 
  • Νωπός σε σαλάτες
  • βρασμένος ως κύρια σαλάτα 
  • συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή ψάρι
  • άνθη και βλαστοί σε ομελέτες 
Video - Μαγειρεύοντας με Κρίταμο (Ελληνικά)

Video - καλλιέργεια, μεταποίηση, μαγειρική Κρίταμου στην Ιταλία (Ιταλικά).
Le erbe spontanee in cucina: il finocchio marino

Γαστρονομική εξέλιξη του Κρίταμου: Στην Ιταλία, οι ερευνητές Massimiliano Renna και Maria Connela (Institute of Sciences of Food Production,CNR), πειραματίστηκαν με σκοπό να βρουν τον τρόπο και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ο Κρίταμος να μπορεί να αποξηρανθεί όπως άλλα αρωματικά φυτά (πχ ρίγανη, μοσχοκάρυδο κ.α.).

Η χρήση των αποξηραμένων αρωματικών φυτών,  στην βιομηχανία τροφίμων είναι συνεχώς αυξανόμενη, καθώς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από μάγειρες όσο και καταναλωτές. 

Εφάρμοσαν δυο διαφορετικούς τρόπους ξήρανσης, των φύλλων του φυτού και στην συνέχεια αξιολόγησαν την ποιότητα που έχει κάθε μια από αυτές, ενώ δοκίμασαν και τυχόν συνδυασμούς, αποξηραμένου Κρίταμου με άλλα μπαχαρικά. 

Τα βήματα μέχρι την αποξήρανση: Συγκόμισαν υπέργεια τμήματα Κρίταμου, από παραθαλάσσιες περιοχές στο Μπάρι της Ιταλίας. Στην συνέχεια, επέλεξαν τα φύλλα τα οποία και αποθήκευσαν σε θάλαμο με θερμοκρασίες 4-5 οC.

Η πρώτη αποξήρανση, έγινε με την χρήση θερμού αέρα θερμοκρασίας 65 οC.
Στην δεύτερη μέθοδο τα φύλλα οδηγήθηκαν στην κατάψυξη ώστε μέσω της εξάχνωσης στην συνέχεια να δημιουργηθεί η αφυδάτωση. 

Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη μέθοδο, το αποξηραμένο προϊόν, αλέστηκε μέχρι να γίνει σκόνη και τοποθετήθηκε σε σκοτεινό χώρο ψύξης.  

Διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα Κρίταμου που αποξηράνθηκαν σε θερμό αέρα, είχαν πιο πράσινο χρώμα σε την μέθοδο της ψύξης.

Γευσιγνώστες δοκίμασαν το προϊόν και κατάληξαν στο ότι, η σκόνη Κρίταμου, που προήλθε με την δεύτερη μέθοδο, ήταν πιο αρωματική και ελαφρώς αλμυρή. Ενώ η πρώτη μέθοδος, έδωσε λιγότερο αρωματική σκόνη και περισσότερο αλμυρή. 

Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά που έδωσαν τα αποξηραμένα φύλλα Κρίταμου, πιστεύουν ότι σε συνδυασμό μεταξύ τους ή μεμονωμένα, μπορούν να δώσουν νέες προτάσεις στην βιομηχανία τροφίμων και φυσικά νέες εμπορικές προοπτικές, σε αυτό το φυτό.   

Σκόνη Κρίταμου. Αριστερά με την μέθοδο της ψύξης και δεξιά με την μέθοδο του θερμού αέρα. 

Αγορά - προοπτικές: Σύμφωνα με άρθρο της Liz O'Keefe, στην ιστοσελίδα produce business uk, η χρήση Κρίταμου αυξάνει, στα εστιατόρια της Αγγλίας, παρά την υψηλή τιμή που έχει το προϊόν, ενώ μια μικρή έρευνα σε σχόλια καταναλωτών ή εμπόρων θα δούμε την πολύ καλή ποιότητα που έχει ο Ελληνικό Κρίταμος καθώς και ο Ιταλικός. Θεωρούνται πιο πικάντικες και αλμυρές οι γεύσεις τους, σε σχέση με αυτούς που παράγονται σε άλλες περιοχές . 
Υπάρχει ακόμα η τάση, για περισσότερες χορτοφαγικές προτάσεις, οπότε οι σεφ και η αγορά, "ξανανακαλύπτει" ,νέα προϊόντα και συνδυασμούς.
Σύμφωνα με την theguardian, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι πωλήσεις του Κρίταμου, σημείωσαν άνοδο κατά 80% στην αλυσίδα Tesco, εξαιτίας της προβολής που τυγχάνει, από τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Σεφ όπως ο Hugh Fearnley-Whittingstall και ο Jamie Oliver, το προτείνουν ως μια λαχταριστή λιχουδιά.

Ελληνικός βιολογικός Κρίταμος - βρείτε παραγωγούς...


Promithion Βιολογικό Κρίταμο


ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ : Συργανίδου Ελένη

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ : Κωνσταντινίδου Κυριακή

ΕΔΡΑ ΚΤΗΜΑΤΟΣ : Φοίνικας Σύρου

ΤΗΛ. ΣΤΑΘΕΡΟ : 22810 87950

ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ : 6981 105 525

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Ποσειδώνος 63 Φοίνικας - Σύρος

ΝΟΜΟΣ : Κυκλάδων

Τ.Κ. : 84100

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ :  (Υπό κατασκευή)

FACEBOOK : Promithion

E-MAIL : geoponiksyr@yahoo.gr


Video - Promithion- Rock Samphire Organic Products




ETHRA CYCLADIC FARM

ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ :  ΒΕΖΥΡΗ ΑΝΘΗ


ΕΔΡΑ : ΣΥΡΟΣ


ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ : 6956543135

ΝΟΜΟΣ : ΚΥΚΛΑΔΩΝ

E-MAIL : anthi16j@gmail.com

Myrovolos Organics

ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ : Κουτσουράδη Αργυρώ

ΕΔΡΑ :  Χαλκειός Χίος

ΤΗΛ. ΣΤΑΘΕΡΟ : 2271078217

ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ : 6983677471

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Χαλκειός Χίος

ΝΟΜΟΣ : Χίου

Τ.Κ. : 82100

Facebook Myrovolos Organics





ΠΟΛΕΣ ΙΚΕ


ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ : Θεοχάρης Ιωάννης

ΕΔΡΑ : ΤΗΝΟΣ

ΤΗΛ. ΣΤΑΘΕΡΟ : 22890 23770

ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ : 6944 473350

FAX : 22890 23770

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Χρ. Γαρυφάλλου 4

ΝΟΜΟΣ : Κυκλάδων

Τ.Κ. : 84300

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.poles-ike.cm   ( υπό κατασκευή )

E-MAIL : theojmk@otenet.gr





Τρικιριώτης Λευτέρης

ΕΔΡΑ ΚΤΗΜΑΤΟΣ : Ράχες Ικαρίας

ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ : 6974042417

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Ράχες Ικαρίας

ΝΟΜΟΣ : Σάμου

Τ.Κ. : 83301

E-MAIL : kritamoikarias@gmail.com