Γενικές πληροφορίες για το Σύμφυτο (Symphytum officinale).

Επιστημονική ονομασία: Symphytum officinale L.
Οικογένεια: Boraginaceae

Ονομασία αγγλικά: Comfrey, Boneset, Knitbone,Slippery-root.


Περιγραφή: Πολυετής πόα, με μεγάλα πράσινα τριχωτά φύλλα και άνθη σε σχήμα καμπανούλας χρώματος μοβ. 
Φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που μπορεί να φτάσει έως και το 70 - 90 εκ..Φύεται σε τοποθεσίες με υψηλή υγρασία (ρέματα, ποτάμια, δάση κ.α.), σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Αναπτύσσεται πολύ καλά, τόσο σε ημι-σκιερό χώρο, όσο και σε θέση που είναι μόνιμα στον ήλιο. Απαιτεί αρκετό νερό κατά την ανάπτυξη του.
Θεωρείτε ως το υπέρ-φυτό!!!. Είναι φαρμακευτικό (έχει φαρμακευτική χρήση από την αρχαιότητα), είναι εδώδιμο, είναι διακοσμητικό (έχει όμορφα άνθη και εντυπωσιακό φύλλωμα) και τέλος, είναι φυτό χλωρής λίπανσης.

Φυτό Σύμφυτου, σε βιολογικό αγρόκτημα, στο στάδιο της ανθοφορίας. 


Τα άνθη του Σύμφυτου.

Το Σύμφυτο αναπτύσσεται μέχρι και το πρώτο ψύχος, οπότε και ξεραίνει το υπέργειο τμήμα του. Την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας αναβλαστάνει και μας δίνει καινούργιο φύλλωμα και άνθη.

Ασθένειες - εχθροί: σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό. Σπάνια μπορεί να παρατηρήσετε κηλιδώσεις στα φύλλα ή ωίδιο, χωρίς όμως να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο φυτό.

Ανάπτυξη σε γλάστρες: αναπτύσσεται πολύ καλά, σε βαθιές - μεγάλες γλάστρες, που στραγγίζουν καλά. 


Εκτός από την διαδεδομένη ποικιλία Symphytum officinale (Σύμφυτο το φαρμακευτικό), υπάρχουν και άλλες γνωστές όπως, το Καυκάσιο Σύμφυτο (Symphytum Caucasicum), το Σύμφυτο με τα μεγάλα άνθη (Symphytum grandiflorum και Symphytum ibericum), το Ρώσικο Σύμφυτο (Symphytum x uplandicum).

Κείμενο - Κτήμα Βίωμα 
Φωτογραφίες - Ευριπίδης Μπαλτάκης (Αγροβότανα Βόρας)