Εκθέσεις βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη. Πληροφορίες, οργάνωση επίσκεψης


Κείμενο: Δημήτρης Μαχαιρίδης 
Φωτογραφίες: Κτήμα Βίωμα 

Οι εκθέσεις αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία συνάντησης, μεταξύ παραγωγών και αγοραστών. Τα τελευταία χρόνια εκτός από την παραπάνω υπηρεσία επιτελούν και ένα ρόλο, αυτόν της ενημέρωσης. Δηλαδή εκτός από την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών ενός κλάδου αναλαμβάνουν μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις να δώσουν πληροφορίες για το μέλλον του κλάδου για τον οποίο πραγματοποιείται η όλη εκδήλωση. 

Οι εκθέσεις βιολογικών προϊόντων πλέον είναι γεγονός σε κάθε γωνία του πλανήτη. Μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι φιλοξενούν για αρκετές ημέρες βιοκαλλιεργητές, εταιρίες βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ επιστήμονες του κλάδου παρουσιάζουν τα τελευταία δεδομένα από τον χώρο της έρευνας, φορείς τις δράσεις τους κ.α. Θα λέγαμε ότι πλέον επιτελούν εκτός από την εμπορική τους αποστολή και ένα άλλο ρόλο αυτό της συνάντησης και της επικοινωνίας. 

Σ΄ αυτό το τεύχος θα παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες εκθέσεις βιολογικών προϊόντων που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. 

Biofach και Vivaness (Νυρεμβέργη, Γερμανία) 
Πότε; κάθε Φεβρουάριο 

Ίσως η πιο οργανωμένη έκθεση βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών της Ευρώπης. Μεγάλη συμμετοχή από πολλές χώρες του κόσμου. Χώρος παρουσίασης καινοτόμων προϊόντων, παράλληλες εκδηλώσεις (ενημερώσεις, ομιλίες, γευσιγνωσίες προϊόντων, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.). Μαζί με την biofach, σε χώρο της έκθεσης γίνεται και η έκθεση Vivanessπου αφορά τα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά. 
Οργανωτικά – παρατηρήσεις:η οργάνωση της συμμετοχής με περίπτερο ή η απλή επίσκεψη σας πρέπει να οργανωθεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έκθεση. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι τιμές δωματίων και αεροπορικών εισιτηρίων όσο πλησιάζει η έκθεση… απομακρύνονται από τον αρχικό οικονομικό σχεδιασμό σας.
Πριν την έκθεση μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο για τις μέρες που θα παραβρεθείτε στον εκθεσιακό χώρο μέσα από την ιστοσελίδα της biofach. Οι τιμές με αυτό τον τρόπο είναι αρκετά οικονομικότερες. 

Γευσιγνωσία βιολογικών ελαιόλαδων, στο χώρο της έκθεσης. 

Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ Μονάχου και Νυρεμβέργης είναι 170 χιλιόμετρα. Απαιτείται περίπου 1.45 λεπτά για να καλύψετε την απόσταση με αυτοκίνητο. 
Η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με την Νυρεμβέργη είναι εποχιακή και δεν είναι εύκολο να κάνετε κράτηση. Εμείς ταξιδέψαμε Θεσσαλονίκη - Μόναχο και από εκεί με τρένο (www.bahn.de )μέχρι την Νυρεμβέργη. Διάρκεια διαδρομής περίπου 1 ώρα. 
Η πόλη έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς (www.vag.de), με μετρό, τραμ και λεωφορεία που καλύπτουν το σύνολο της πόλης και τις τριγύρω περιοχές. Υπάρχουν εισιτήρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα και για γκρουπ επιβατών.

Χάρτης των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου της Νυρεμβέργης. 


Περισσότερες πληροφορίες: 
Έκθεση: www.biofach .de 
Διεύθυνση: MesseNürnberg, Messezentrum, 90471 Nürnberg, Γερμανία, τηλ. +49 911 86060 

Νυρεμβέργη - Τουριστικές πληροφορίες: tourismus.nuernberg.de



Naturaland Organic Products Europe (Λονδίνο - Αγγλία) 
Πότε; κάθε Απρίλιο

Η έκθεση αυτή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για κάποιον που τον ενδιαφέρει η αγορά της Αγγλίας. 
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή βελτίωση, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη της. 
Στόχος είναι η προβολή παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων – υπηρεσιών καθώς και προϊόντων ομορφιάς και υγείας. 
H Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την 2η χώρα στο κόσμο στην κατανάλωση Βιολογικών και Φυσικών προϊόντων και έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο: 1,95€ δις πωλήσεις σε Βιολογικά Προϊόντα το 2015. Πάνω από 65% των Βιολογικών Προϊόντων εισάγονται από την Ευρώπη. 1,3€ δις. πωλήσεις σε Φυσικά Τρόφιμα & Ποτά το 2015. 54,2€ εκ. πωλήσεις σε Βιολογικά Καλλυντικά και Προϊόντα Ομορφιάς το 2015.

Άποψη του εκθεσιακού χώρου.

Οργανωτικά - παρατηρήσεις: Το αεροδρόμιο LondonCity (www.londoncityairport.com), απέχει μόλις 5 λεπτά από τον εκθεσιακό χώρο, οπότε εάν η πτήση σας είναι προς αυτό το αεροδρόμιο του Λονδίνου τότε είστε δίπλα. 
Πολύ καλή η ιστοσελίδα της έκθεσης (http://excel.london/visitor/getting-here) που δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς, τους χρόνους καθώς και τις επιλογές που έχετε σύμφωνα με το σημείο που βρίσκεται. Πραγματικά υπέροχη, δουλειά. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Έκθεση: www.naturalproducts.co.uk 
Διεύθυνση: ExCelLondon - 

OneWesternGateway
RoyalVictoriaDock, Λονδίνο
E16 1XL, τηλ. 01273 645120, 01273 645135 

Λονδίνο - Τουριστικές πληροφορίες: www.visitlondon.com, www.londontourist.org




Natexpo - (Παρίσι, Γαλλία)
Πότε; κάθε Οκτώβριο


Η μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων της Γαλλίας είναι αναμφίβολα η Natexpo. Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν τμήματα με βιολογικά τρόφιμα και κρασιά, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, το χωριό των βιολογικών κρασιών κ.α.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης γίνονται επιδείξεις μαγειρικής με βιολογικά προϊόντα και δοκιμές (L’AtelierCuisineBio), οργανώνεται το εργαστήριο της βιολογικής σοκολάτας (L’AtelierChocolatBio), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές ενημερωτικές ομιλίες. 

Η κεντρική είσοδος της έκθεσης.
Άποψη των εκθεσιακών περιπτέρων της έκθεσης.

Οργανωτικά – παρατηρήσεις: η έκθεση είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και συμμετοχή (570 συμμετοχές, 12.000 επισκέπτες), παρουσιάζει όμως συνεχή άνοδο κάθε χρόνο. 
Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Charles de Gaulle, οπότε η πρόσβαση είναι πολύ εύκολή. Συγκεκριμένα βρείτε τον σταθμό των τρένων του αεροδρομίου (easycdg.com/transport/train-station-terminal2) Ανεβείτε σε αυτό με την επιγραφή "Roissy-Charles de Gaulle". Κατεβείτε στο σταθμό "Parc des Expositions". 
Εάν είστε στο αεροδρόμιο Orly, τότε ανεβείτε στο τρένο με την επιγραφή "Roissy-Charles de Gaulle". Κατεβείτε στο σταθμό "Parc des Expositions". 
Από το κέντρο του Παρισιού η έκθεση απέχει περίπου 20 λεπτά με τρένο. Πληροφορίες και χάρτες δρομολογίων θα βρείτε στην ιστοσελίδα (www.ratp.fr).

Κάτοψη των τμημάτων της έκθεσης.

Περισσότερες πληροφορίες: 
Έκθεση: natexpo.com
Διεύθυνση: ZACParisNord 2, 93420 Villepinte, Γαλλία, τηλ. +33 1 40 68 22 22
Παρίσι - Τουριστικές πληροφορίες: about-france.com, en.parisinfo.com


Nordic Organic Food Fair (Μάλμε, Σουηδία)
Πότε; κάθε Νοέμβριο 

Η μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών και φυσικών προϊόντων των Σκανδιναβικών χωρών. Με τους Σκανδιναβούς να έχουν την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση βιολογικών και φυσικών προϊόντων στον κόσμο, 1.2€ δις σε βιολογικά τρόφιμα το 2015, η έκθεση αποτελεί πλέον σταθμό για όλους τους παραγωγούς, διανομείς και χονδρεμπόρους ανά τον κόσμο.
Και σε αυτή την έκθεση υπάρχει χώρος καινοτόμων προϊόντων. Το καλύτερο μετά από ψηφοφορία κερδίζει και το ανάλογο βραβείο.
Επιδείξεις βιολογικής μαγειρικής, χώρος με προϊόντα για χορτοφάγους και ομιλίες, είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το διήμερο της έκθεσης.




Οργανωτικά - παρατηρήσεις: η έκθεση οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια και παρ΄ όλα αυτά συγκεντρώνει περίπου 600 εκθέτες και 5.000 επισκέπτες. 
Μπορείτε να πάτε στο Μάλμε, μέσω Κοπεγχάγης (συχνότερες πτήσεις). Η απόσταση με το τρένο είναι περίπου 30 λεπτά. Το Μάλμε είναι στο νότιο άκρο της Σουηδίας και την απόσταση κάνει ακόμα μικρότερη η περίφημη γέφυρα του Όρεσουντ (απόστασης 8 χιλ.), που συνδέει τις δύο χώρες.
Η διαδρομή σας ολοκληρώνεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Hyllieτου Μάλμε. 
Κάντε την κράτηση σας αρκετό καιρό πριν την έκθεση, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εάν καθυστερήσετε, να βρείτε διαθέσιμα πολύ μακριά από το εκθεσιακό χώρο και φυσικά πολύ ακριβότερα. 
Ο εκθεσιακός χώρος λέγεται Malmömässan και διαθέτει χώρο στάθμευσης 4.000 αυτοκινήτων σε περίπτωση που νοικιάσετε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Φυσικά υπάρχουν συνεχή δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς που συνδέουν την έκθεση με την πόλη του Μάλμε.



Περισσότερες πληροφορίες: 
Έκθεση: www.nordicorganicexpo.com
Διεύθυνση: Malmömässan, Mässgatan 6, 215 32, Μάλμε, Σουηδία, τηλ. +46 40 631 11 10
Μάλμε - Τουριστικές πληροφορίες: www.malmotown.com, malmo.com


Sana - (Μπολόνια, Ιταλία)
Πότε; κάθε Σεπτέμβριο

Η Sana είναι η μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ιταλίας.
Κάθε Σεπτέμβριο η όμορφη πόλη της Μπολόνια, γεμίζει με επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου.
Η έκθεση κινείτε πάνω σε τρεις θεματικούς άξονες: βιολογικά προϊόντα, προϊόντα ατομικής φροντίδας και προώθηση οικολογικού τρόπου ζωής. 
Όπως είναι φυσικό οι Ιταλοί παρουσιάζουν (και το κάνουν πολύ καλά), την Ιταλική γαστρονομία και την μεσογειακή διατροφή, μέσα από διάφορες δραστηριότητες (μαγειρέματα, γευσιγνωσίες, προτάσεις για χορτοφάγους κ.α.). Ακόμα όλες τις ημέρες της έκθεσης γίνονται πολλές παρουσιάσεις και ομιλίες που αφορούν το κλάδο.



Οργανωτικά – παρατηρήσεις: η Ιταλία είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια και προώθηση βιολογικών προϊόντων. Η παγκόσμια διείσδυση της κουζίνας τους και το πάντρεμα με την μεσογειακή υγιεινή διατροφή το καταφέρνουν με μεγάλη μαεστρία. Συνδέουν την γεύση με τα υλικά και εκεί είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά που θα δείτε σε σχέση με άλλες εκθέσεις. 
Η έκθεση είναι πολύ κοντά στην χώρα μας (αρκετοί την επισκέπτονται και οδικώς). Ισχύει και εδώ το νωρίς προγραμματισμός και κρατήσεις για οικονομικότερες τιμές. 
Με τους Ιταλούς έχουμε (σαν κλάδος) μια μακρά συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και ευρύτερης συνεργασίας. Γνωρίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προϊόντα μας. Μην εκπλαγείτε εάν βρεθείτε σε κανένα περίπτερο και σας ρωτήσουν για κάποιο Έλληνα. 
Η έκθεση έχει περίπου 800 εκθέτες, από διάφορα μέρη του κόσμου όμως η πλειονότητα τους είναι Ιταλοί.
Το εκθεσιακό κέντρο bolognafiere, συνδέετε με αρκετά δρομολόγια λεωφορείων και τρένων ( δείτε δρομολόγια εδώ: www.tper.it/percorsi-orari/servizio-bacino-di-bologna). 

Περισσότερες πληροφορίες: 
Έκθεση: www.sana.it 
Διεύθυνση: VialedellaFiera, 20, 40127 Bologna, Ιταλία, Τηλ.:+39 051 282111 
Μπολόνια - Τουριστικές πληροφορίες:www.bolognawelcome.com


Παραπάνω σας παρουσιάσαμε (ελπίζουμε αναλυτικά), τις πιο γνωστές εκθέσεις βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μόνο αυτές. Όλες οι χώρες και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι περιφέρειες χωρών της Ευρώπης, διοργανώνουν εκθέσεις. Τα παραπάνω στοιχεία προκύψανε από προσωπικές εμπειρίες, συζητήσεις με συνεργάτες που τις έχουν επισκεφτεί, καθώς και αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο. 

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ακόμα μερικές εκθέσεις...


GreenWeek (Βερολίνο, Γερμανία) 
Πότε; κάθε Ιανουάριο 
www.gruenewoche.com

Bioxpo… Vitasana (Βρυξέλες, Βέλγιο) 
Πότε; κάθε Οκτώβριο 
www.bio-xpo.be

BioNord (Ανόβερο, Γερμανία) 
Πότε; κάθε Οκτώβριο
www.bionord.de



Festival Evolution (Πράγα, Τσεχία) 
Πότε; κάθε Μάρτιο
www.festivalevolution.cz



Mednat και Agrobioexpo (Λοζάνη, Ελβετία) 
Πότε;  κάθε Μάρτιο
www.mednatexpo.ch 

WellnessExpo (Μόσχα, Ρωσία) 
Πότε; Μάιος
www.wellness-expo.info 



BioCultura
 (οργανώνεται σε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Κάθε χρόνο στις πόλεις Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Σεβίλλη και κάθε δύο χρόνια στο Μπιλμπάο και Βαλένθια.) 
www.biocultura.org 

Κλείνοντας την παρουσίαση των εκθέσεων βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην Ελληνική πραγματικότητα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως και το 2011, στην χώρα μας οργανώνονταν κάθε Νοέμβριο το Ecofestival. Μια μικρή τα πρώτα χρόνια έκθεση (στην αυλή του Ζάππειου) που έφτασε να έχει 20.000 και πλέον, επισκέπτες στο ExpoAthens (μέσα 2000). Η έκθεση δεν είχε πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και αποτελούσε την μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της ευρύτερης περιοχής. 
Ήταν πραγματικά μια γιορτή βιολογικής γεωργίας και τόπος συνάντησης για όλους μας. Ήμασταν εκθέτες 4 φορές και έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις… Ελπίζουμε σύντομα να δημιουργεί ξανά στην χώρα μας ένα ανάλογο εκθεσιακό γεγονός. 
Όσον αφορά τις εκθέσεις θα προσθέσουμε μόνο το εξής: εάν εσύ που μας διαβάζεις και έχεις στόχο τις εξαγωγές, τότε η παρουσία σου σαν εκθέτης ή σαν επισκέπτης είναι η καλύτερη επένδυση. Οι παλαιότεροι έλεγαν… όποιος γυρίζει – μυρίζει και όπως γνωρίζεται οι δικές μας οι μυρωδιές και τα αρώματα είναι πολύ καλά. Ετοιμάστε βαλίτσες…