Τα βότανα (ιστορική αναδρομή)



Τα βότανα ο προϊστορικός άνθρωπος τα αντιμετώπιζε ως ιερά φυτά. Προσπάθησε να τα δοκιμάσει , πίστεψε ότι είναι δώρο θεών. Η γνώση από τις δοκιμές και από τα αποτελέσματα μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Ο γιατρός τον πρώτων μικρών κοινωνιών προσπαθούσε με την χρήση βοτάνων να δώσει λύσεις σε προβλήματα υγείας. Τα βότανα λοιπόν, είναι τα αρχαιότερα φάρμακα.

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με τα Βότανα, ήταν οι Σουμέριοι το 6.000 π.Χ. και τους ακολούθησαν οι Κινέζοι και οι Έλληνες.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για τα φαρμακευτικά φυτά, έγινε στην σημερινή Κίνα. Το 4.000 π.Χ., γράφτηκε το πρώτο βιβλίο, για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Περιγράφει φυτά και προτείνει χρήσεις.
Οι Αιγύπτιοι ασχολήθηκαν και αυτοί με τα βότανα, τα χρησιμοποίησαν και διακόσμησαν με αυτά τους τάφους τους.
Οι Έλληνες περιέγραψαν τα βότανα πιο συστηματικά. Ο Θεόφραστος το 300 π.Χ., σε δύο βιβλία με τίτλους, «έρευνες φυτών» και «αιτιολογία φυτών» και ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ., που αναφέρει 400 βότανα, ήταν οι θεμελιωτές της εξάπλωσης της χρήσης του σε όλο τον τότε δυτικό κόσμο.
Τον μεσαίωνα η βοτανολογία συγχέεται με την μαγεία και καταδιώκεται. Η ανάγκη όμως του ανθρώπου για επιβίωση, οδηγεί σε νέες μεθόδους και νέες ανακαλύψεις.


Ο νέος κόσμος (η σημερινή Αμερική), έφερε σε επαφή, τους εποίκους με τα τοπικά γιατροσόφια των Ιθαγενών. Γνώρισαν καινούργια είδη φυτών, πειραματίστηκαν με τις χρήσεις και την αποτελεσματικότητα τους. Δημιουργούνται κινήματα φυσικής Ιατρικής κ.α.
Το 1899 κυκλοφορεί στο εμπόριο, ένα καινούργιο φάρμακο με την ονομασία ασπιρίνη, από την φαρμακευτική εταιρία Bayer. Η ασπιρίνη δημιουργήθηκε, όταν η σαλικίνη που αναγνωρίστηκε ως ένα από τα ενεργά συστατικά του φλοιού της Λυγαριάς, παρασκευάστηκε συνθετικά.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε όλο τον κόσμο παρατηρήθηκε μια στροφή, προς τις φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Ξεκινούν μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που με τα σύγχρονα επιστημονικά «εργαλεία», παρουσιάζουν καινούργια δεδομένα για τα βότανα.
Σήμερα η χρήση τον βοτάνων είναι συνεχώς αυξανόμενη, καθώς μεγάλες εταιρίες προσπαθώντας να κάνουν τα προϊόντα τους πιο «πράσινα και φυσικά», αντικαταστούν τις χημικές ουσίες και προσθέτουν αυτές τον βοτάνων.
Κείμενο: Κτήμα Βίωμα, www.bioma.gr