Οι θυγατέρες της «Οινώνης»



Στο Μονοπήγαδο της Θεσσαλονίκης, η Ρενέλα και η Αλεξία Γιαννακοπούλου, δασολόγοι – περιβαλλοντολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλλιεργούν σε μια έκταση 10 στρεμμάτων βιολογικά βότανα, τα οποία στη συνέχεια συσκευάζουν και διαθέτουν στο εμπόριο.



Δύο αδελφές, η Ρενέλα και η Αλεξία Γιαννακοπούλου και οι δύο τους, «με επιστημονική κατάρτιση που αφορά στο περιβάλλον με σπουδές στη σχολή της Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ» όπως διαβάζω στη λεζάντα μιας φωτογραφίας που φιλοξενείτε στο site της εταιρείας τους, της Inoni Greek Organic Herbs. Μάλιστα, η μία εξ αυτών, η Αλεξία είναι υποψήφια Διδάκτορας στις δραστικές ουσίες των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (τομέας φαρμακογνωσίας), ενώ η αδελφή της, η Ρενέλα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα – μέσα από σεμινάρια κλπ- με την καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και παραγωγή Αιθέριων Ελαίων. 


Ας μείνουμε αρχικά σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά το όνομα της φίρμας. Το Inoni δεν είναι καθόλου τυχαίο ως επιλογή. «Η Οινώνη ήταν μία νύμφη από την ελληνική μυθολογία, η οποία είχε λάβει από το θεό Απόλλωνα το μοναδικό χάρισμα να θεραπεύει τις πληγές των ανθρώπων και να τους ιαίνει με τα βότανα, γνωρίζοντας τις ιαματικές τους ιδιότητες.


Συνδέεται άμεσα με τον Πάρη κατά την εποχή του Τρωικού Πολέμου, αφού απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Κόρυθο. Όταν, λοιπόν, ο Πάρης πληγώθηκε θανάσιμα, επισκέφθηκε ο ίδιος την Οινώνη -σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή του μύθου- την οποία ικέτευσε να τον απαλλάξει από τα τραύματά του. Εκείνη όμως, αρνήθηκε να τον θεραπεύσει, λόγω του ότι την εγκατέλειψε για την ωραία Ελένη, με συνέπεια, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Οινώνης και των βοτάνων που μόνο αυτή ήξερε να χρησιμοποιεί, αυτός να καταλήξει στο θάνατο».


Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αδελφές Γιαννακοπούλου καλλιεργούν τα βότανα τους στην δική τους γη. Στο site τους διαβάζω: «Για τις καλλιέργειές μας αναζητούσαμε το ιδανικό κομμάτι γης, στην ιδανική τοποθεσία. Σε ένα μέρος μόλις 30χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης, το Μονοπήγαδο, με το κατάλληλο υψόμετρο και το δικό του ιδιαίτερο μικροκλίμα, διαπιστώσαμε, κατόπιν αναλύσεων του εδάφους και πειραματισμών, πως τα αρωματικά φυτά που επιλέξαμε, μπορούν να εγκατασταθούν και να ευδοκιμήσουν στην περιοχή με μεγάλη επιτυχία, όπως εξαπλώνονται φυσικά σε παρόμοιο κλίμα και εδαφικό περιβάλλον. 


Αφού προετοιμάστηκε το χωράφι καταλλήλως, με τις απαραίτητες διαδικασίες του οργώματος και φρεζαρίσματος, την κατάλληλη πάντα εποχή, ώστε να έχουμε τη βέλτιστη ποιότητα και απόδοση, επιλέχθηκε με σχολαστικότητα το φυτευτικό μας υλικό, από φυτώριο με πιστοποιημένο βιολογικό φυτευτικό υλικό». Συλλέγουμε χειρωνακτικά το φυτικό υλικό και σε άμεσο χρόνο το μεταφέρουμε σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους προς αποξήρανση. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή και τελικά επιλέγουμε με μεγάλη σχολαστικότητα το φυτικό υλικό το οποίο συσκευάζουμε σε ειδικές συσκευασίες με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βοτάνων μας στο άριστο.


Στη συνέχεια, «συλλέγουμε χειρωνακτικά το φυτικό υλικό και σε άμεσο χρόνο το μεταφέρουμε σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους προς αποξήρανση. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή και τελικά επιλέγουμε με μεγάλη σχολαστικότητα το φυτικό υλικό το οποίο συσκευάζουμε σε ειδικές συσκευασίες με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βοτάνων μας στο άριστο».


Πάντως, σε μία έκταση 10 στρεμμάτων έχουν εγκατασταθεί και προσαρμοστεί πλήρως: η αγριοτριανταφυλλια, το δίκταμο, το θρούμπι, το θυμάρι, η λεβάντα, το λεμονοθύμαρο, η ρίγανη, ο σιδερίτη ή τσάι του βουνού και το φασκόμηλο. 

Αυτή τη στιγμή η «Inoni» διαθέτει στην αγορά 3 προϊόντα - βιολογικό τσάι του βουνού, βιολογική ρίγανη και βιολογικό φασκόμηλο σε δύο τύπους συσκευασιών, την πρακτική σακουλα μας με zipper (φερμουάρ) για επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος και διατήρηση του αρώματος των βοτάνων μέχρι εξάντλησής τους και για τους πιο απαιτητικούς....για ιδιαίτερη εμφάνιση και όμορφο design τους χάρτινους κυλίνδρους μας οι οποίοι επαναγεμίζονται και κοσμούν τα ράφια της κουζίνας.




Κώστας Τσαούσης - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ