Οι δύο νέοι δημιουργοί των προϊόντων “Αγρόθεν”

Της 
Βιβιάννας Βαρδή



Δύο νέοι άνθρωποι, η Ασπασία αρχιτέκτων και ο Μελάς (μικρό όνομα) μηχανολόγος – μηχανικός επέστρεψαν στην Λευκάδα, πατρίδα της Ασπασίας, για να κάνουν, όχι αυτό που σπούδασαν αλλά κάτι εντελώς ξένο σε αυτούς. Αφού περιπλανήθηκαν σε βιβλία και διαδίκτυο κατέληξαν στην βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Τα χωράφια της Ασπασίας στον Αλέξανδρο άρχισαν να πρασινίζουν και να παίρνουν ζωή. Στην αρχή όλα ήταν τόσο ξένα γι αυτούς, εκτός από την αγάπη τους για τη φύση. Κι έτσι τέσσερα περίπου χρόνια μετά την επιστροφή τους δημιουργήθηκε το «Αγρόθεν»… Το 2013 δηλαδή. 




Επιστράτευσαν τους φίλους τους και ξεκίνησαν το φύτεμα. Επτά στρέμματα. Ένα στρέμμα φασκόμηλο, ένα θυμάρι και πέντε ρίγανη. Φέτος προστέθηκαν και άλλα πέντε στρέμματα, επίσης ρίγανη. Αυτό μεταφράζεται σε 25.000 φυτά που φυτεύτηκαν στην αρχή και που έγινε με καθαρά προσωπική εργασία. Και όλα αυτά χωρίς καμία επιδότηση. Με ίδιους πόρους …. Κανένας στο χωριό δεν πίστευε ότι ένα ζευγάρι νέων ξεκινά κάτι χωρίς να έχει πίσω του κοινοτικά προγράμματα. Αντίθετα βέβαια. Ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από τη γραφειοκρατία μια και ο πρωτογενής τομέας είναι άγνωστος για τις ελληνικές υπηρεσίες, αλλά δεν το έβαλαν κάτω… Με την Ασπασία και τον Μελά βρεθήκαμε στις καλλιέργειές τους εκεί στον Αλέξανδρο… Περπατήσαμε ανάμεσα από τα ανθισμένα θυμάρια και μας συνεπήρε ο ήχος από τις εκατοντάδες μέλισσες που ρουφούσαν τη γύρη … Συζητήσαμε για όλα μυρίζοντας τη ρίγανη και ξεχορταριάζοντας ότι έχει απομείνει από τα χορταράκια που φυτρώνουν ανάμεσα και πονοκεφαλιάζουν τους νέους αγρότες…. «Φέτος είναι η τρίτη μας χρονιά , που σύμφωνα με τους γεωπόνους θα είναι και η πιο αποδοτική. Θα είναι περίπου σε αποξηραμένο περίπου 250 – 300 κιλά», θα μας πει ο Μελάς.

« Η κοπή του αρωματικού πρέπει να γίνεται πρωινή ώρα χωρίς να έχει δροσιά επάνω του και πριν βγει ο ήλιος. Και αυτό γιατί το αιθέριο έλαιο που έχει το φυτό είναι φωτοδιασπώμενο οπότε αν κοπεί και μείνει στον ήλιο χάνει το άρωμά του και η ποιότητά του αλλοιώνεται. Έτσι ερχόμαστε πρωί χωρίς υγρασία, το κόβουμε , το βάζουμε σε ειδικούς σάκους και το πηγαίνουμε στο χώρο του ξηραντηρίου όπου γίνεται φυσική ξήρανση για να μην χάνει το φυσικό του χρώμα . Σε πλήρως σκιασμένο χώρο, δηλαδή, με τον αέρα και την φυσική θερμοκρασία. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρήσεις αυτό το χρώμα.», συμπληρώνει η Ασπασία.




• Η ξήρανση πόσο καιρό διαρκεί;
Εξαρτάται το φυτό. Ανάλογα δηλαδή την περιεκτικότητα του νερού που υπάρχει σε κάθε φυτό. Το θυμάρι χρειάζεται, για παράδειγμα, λιγότερο χρόνο από την ρίγανη. Σε κατάλληλες συνθήκες τις οποίες πρέπει να πετύχεις το θυμάρι μέσα σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο. Και μετά αρχίζει το τρίψιμο, η διαλογή ώστε να έχεις το καλύτερο προϊόν και στο τέλος η συσκευασία.
• Η τεχνογνωσία;
Πριν καταλήξουμε στα αρωματικά είχαμε ψάξει και άλλες καλλιέργειες. Όμως καταλήξαμε στα αρωματικά γιατί και καλύτερη προοπτική έχει και είναι και πιο εύκολη καλλιέργεια ήταν για εμάς που ήμασταν άπειροι.
• Και μετά από τρία χρόνια;
Οι μεγάλοι τίτλοι που διαβάζουμε στις εφημερίδες, ότι αν ξεκινήσεις μια τέτοια επιχείρηση σε μία χρονιά θα γίνεις πλούσιος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Είναι μια εργασία που θέλει μεγάλη προσπάθεια, σε δύσκολες συνθήκες, μια και η φύση δεν έχει στάνταρ , θέλει πολλές ώρες προσωπική εργασία …
• Υπάρχει ενδιαφέρον;
Ναι υπάρχει. Κυρίως στο εξωτερικό ενδιαφέρονται πολύ για τα ελληνικά προϊόντα. Η ελληνική ρίγανη, που θεωρείται βασίλισσα των αρωματικών φυτών, είναι ότι καλύτερο υπάρχει . Την θέλουν πολύ .
• Η συσκευασία είναι πολύ προσεγμένη…
Την πρώτη συσκευασία την είχαμε κάνει μόνοι μας , χωρίς να απευθυνθούμε σε γραφίστα και ήταν πολύ απλή. Όμως θα πρέπει να είναι νόμος τελικά το «καθένας στο είδος του». Δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα. Έτσι απευθυνθήκαμε σε γραφίστα. Του είπαμε ότι θέλουμε να δείξουμε την αγνότητα του προϊόντος αλλά να έχει σύγχρονα στοιχεία η συσκευασία. Όμως να δείχνει αυτή …την ειλικρίνεια του προϊόντος.
 Πως δύο άνθρωποι της μεγαλούπολης βρέθηκαν να καλλιεργούν;
Ακριβώς όταν έχεις ζήσει σε μεγαλούπολη εκτιμάς πολύ περισσότερο τη φύση. Να σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα φυτά τα φυτέψαμε μόνοι μας με την βοήθεια φίλων. Είναι 25.000 φυτά. Αυτό σημαίνει ότι ανοίξαμε 25.000 τρύπες με τα χέρια, φυτέψαμε 25.000 φυτά και τα ποτίζαμε τρεις φορές την ημέρα, μια και στην αρχή δεν είχαμε αυτόματο πότισμα. Αυτό είναι πολύ κουραστικό αλλά σου αφήνει την αίσθηση ότι κάτι έχεις προσφέρει. Σε βγάζει ακόμη και από το άγχος όταν ασχολείσαι με τη φύση.

Αν έχεις τη γη και θέλεις να ξεκινήσεις μια τέτοια καλλιέργεια τι κεφάλαιο πρέπει να διαθέσεις;
Εξαρτάται που θέλεις να το φτάσεις. Αν θέλεις να φτάσεις μέχρι την συσκευασία τότε αλλάζουν οι προϋπολογισμοί. Για να καταλάβετε ότι μόνο για φύτεμα θέλουμε περίπου 300 ευρώ το στρέμμα.


• Σκέφτεστε την καλλιέργεια και άλλων αρωματικών;
Ναι φυσικά. Ήδη σκεφτόμαστε να συσκευάσουμε ρίγανη σε ματσάκια. Σε κάποιο σημείο έχουμε βάλει πειραματικά τσάι του βουνού, ποικιλία Ολύμπου, για να δούμε πως θα αποδώσει. Σκεφτόμαστε επίσης για χαμομήλι, για μελισόχορτο και δενδρολίβανο. Βέβαια αυτό που λείπει εδώ πάνω είναι το νερό αλλά έχουμε πείσμα γι αυτό που κάνουμε και τα καταφέρνουμε…

www.agrothen.gr